2016-2017 YILLIK ÇALIŞMA PLANI - ÖZEL ARAMYAN UNCUYAN ERMENİ İLK VE ORTAOKULU

SAĞLIK > BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ

Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Çalışma Planı

ÖZEL ARAMYAN UNCUYAN İLK VE ORTAOKULU
2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”
YILLIK ÇALIŞMA PLANI

Proje kapsamında Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.
BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
Okul içinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi, öğrencilerimize sağlıklı besinlerle ilgili farkındalık kazandırmak, sağlıklı beslenme alışkanlığını bir yaşam stili haline getirmek, öğrenci ve ailelerin katılımlarıyla yaşam stillerini yeniden düzlenmek  amacıyla bu konuda yapılan uygulama ve faaliyetler ile eğitmenlerin sergilediği örnek davranışlar, çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynamaktadır.
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü "Beslenme Dostu Okul" projesine okulumuz da katılmış bulunmaktadır.
BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI
Öğrencilerin Sağlıklı Beslenme Davranış Biçimi Geliştirmeleri ve İyi Uygulamaların Ödüllendirilmesi
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, "Beslenme Dostu Okul Projesi" ile okulların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan uygulamaların desteklenmesi ile sağlıksız beslenme alışkanlığını %100 oranında azaltmayı hedefliyoruz.
"Beslenme Dostu Okul Projesi" Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde okulların, belirlenen kriterler doğrultusunda "Beslenme Dostu Okullar Değerlendirme Formu" ile denetlenmesi, 100 puan üzerinden 90 ve üzeri puan alan okulların "Beslenme Dostu Okul" sertifikası ile ödüllendirilmesi aşamalarını içermektedir.
Okullar;
• Öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin rutin aralıklarla (yılda 2 kez) yapılıp ve risk grubunda olan öğrencilerin velileri ile görüşmeler/bilgilendirme faaliyetleri yapılarak sağlık kuruluşlarına yönlendirilip yönlendirilmediğine,
• Okulun "Beyaz Bayrak " sertifikası bulunup bulunmamasına,
• Okul içinde uygun alanlarda sağlıklı içme suyu olanakları bulunup bulunmamasına,
• Su deposu var olup olmadığı ve temizliğinin rutin aralıklara yapılıp yapılmadığına,
• Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin (kızartmalar, gazlı içecekler, kolalı içecekler vb.) satışı yapılıp yapılmadığına,
• Süt, ayran, yoğurt vb. içecekler ve taze sıkılmış meyve ve sebze suyu satışının yapılıp yapılmadığına,
• Tane ile meyve ve sebze satışı yapılıp yapılmadığına,
• Öğrencilerin evden getirdikleri beslenme çantalarının içeriklerinin Sağlık Bakanlığının yayımlamış olduğu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara dağıtmış olduğu haftalık beslenme programına göre hazırlatılmakta ve öğretmenler tarafından beslenme çantalarının içeriklerinin her gün kontrol edilip edilmediği,
Kriterlerine göre değerlendirilmektedir.

BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ
Müdür BaşYardımcısı HATİCE ADANIR
Öğretmen ELİF OĞUZCAN
Öğretmen SUMRU EKŞİOĞLU
Yemekhane Sorumlusu ARŞALUYS BALMUMCİYAN
Rehber Öğretmen ANET KUYUMCU

Veli VERA HEMENGÜL
Veli ALİN YAĞCIOĞLU
Öğrenci LARA CAMGÖZOĞLU

Meclis Başkanı AREK BERBEROĞLU

HEDEFLERİMİZ

1-"Beslenme Dostu Okul Projesi" ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi,
2- Okullumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması.
3- Velilere ve öğrencilere sağlıklı beslenme davranışını oluşturarak bunu bir yaşam stili haline dönüştürmek.
4- Sağlıklı yaşam için öğrencileri spora ve başka etkinliklere yönlendirmek
5- Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması.
Bu bağlamda okulumuzda 2016-2017 öğretim yılı için Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.

AMAÇLARIMIZ

Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağmak için;
** Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme alışkanlığı,
** Çocukluklarda obezite önelnmesi,
** Sağlıklı okul yaşamı,
Aile bireylerinin beslenme bilincini artırması, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.
Sağlıklı besinler tüketildikçe zihnimizin daha iyi çalışacağının farkındayız.

YILLIK ÇALIŞMA PLANI